Ohlédnutí za prosincovou kuchyní

8. ledna 2016 v 7:15 | Liliana Landštejnská |  Zahrada, experimenty, kuchyně
V prosinci jsem si užívala zasloužené volno a sváteční atmosféru. A když je člověk doma, tak musí i vařit, to dát rozum. Předem jsem si naplánovala, co bych v průběhu svátků mohla vařit a pokud to šlo, nakoupila jsem si věci dopředu. Vyhovovalo mi, že jsem na všechno měla čas a nemusela jsem spěchat a ohlížet se na to, jak dlouho potrvá příprava jídla. Přes týden, když chodím do práce, dělám doma akorát večeři, a to bývá něco, co je rychle hotové a někdy je to třeba jen pečivo s pomazánkou.

*
1) Vlevo nahoře. Velice jednoduchá záležitost. Nakrájíte, co chcete a dáte péct. Tentokrát jsem místo syrového masa dala uzené a slaninu, doplnila mrkví, paprikou a cibulí. Většinou tam přidávám drcený kmín, sladkou papriku a sůl. Dobré je to s rýží.
2) Vlevo dole. Čočku mám moc ráda na kyselo. Není těžké udělat čočku, jen se musí dát předem namočit. Někdy k ní opékám klobásku, ale ta není nutná, chutná to i bez ní.
3) Uprostřed je miska s kyselicí. Tu dělám na Štědrý den. Dá se vařit sterilované zelí, bílé fazole (používám ty z konzervy v nálevu) a okoření se to - nové koření, kuličky celého pepře a bobkový list. Během vaření se dochucuje - sůl a podle toho jaký je nálev ze zelí se přidá buď cukr nebo malinko octu. Zahustí se jíškou a rozmíchá se v ní vejce. Potom, co vypnu sporák a kyselice se už nevaří, do ní vmíchám trochu zakysané smetany.
4) Vpravo nahoře jsou vařené kroupy se směsí smažené cibulky, slaniny a hrášku. Jedli jsme to s chlebem a je to hodně syté.
5) Vpravo dole jsou na pánvi sušené trnky a jablka, z těch vznikla omáčka ke kuřecímu masu, které jsem dělala zvlášť. Trnky jsem předem nechala namočit, pak jsem je spolu s kousky jablek a kořením smažila na másle. Následovalo posypání trochou mouky a až se osmahla mouka, polila jsem to vodou z trnek a přidala smetanu na vaření.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | Web | 8. ledna 2016 v 10:22 | Reagovat

Taky si tedˇ užívám volna, nebýt pod tlakem času je nádherné. Vidím Lilianko, že sis vše předem naplánovala a některá tvá jídla jsou pro mě nová, kpř. ta ovocná omáčka k masu, kroupy na takový způsob taky neznám, dávám je převážně do polévek, děkuji za inspiraci.

2 Jarka Jarka | Web | 8. ledna 2016 v 18:37 | Reagovat

Z těchto pěti jídel dělám jen čočku. Na Štědrý den míváme k obědu rychlou vinnou klobásu a večer pak klasiku s bramborovým salátem a polévku hovězí vývar. Zaujal mě talíř číslo jedna. Rýži máme rádi a zapéct k ní "co dům a lednice dá", se mi líbí...

3 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 8. ledna 2016 v 18:47 | Reagovat

[1]: Mít volno je paráda, úplně něco jiného, než když člověka něco váže. Kroupy i tu omáčku z trnek jsem zkoušela poprvé... a nedopadlo to zle :-)
[2]: Vinnou klobásu zase neznám já :-)

4 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 8. ledna 2016 v 20:28 | Reagovat

Jéje, mít volno je tak nádherné a být nevolníkem je tak deprimující...
Jinak my jsme taky měli na vánoce kroupy. Sice jenom zapečené s česnekem, dochucené solí a pepřem, ale sněkdla jsem toho celý kastrol a pak už jsem nechtěla jíst štědrovečerní večeří.

5 Van Vendy Van Vendy | Web | 8. ledna 2016 v 22:31 | Reagovat

Tvoje vánoční vaření se mi líbí, kyselicu dělám sice trochu jinak, ale v podstatě stejně (většinou přidávám brambory a půlku cibule v celku). Jen k čočce -tu nemusíš předem namáčet, mám dojem že jediná luštěnina, která se opravdu musí namáčet dopředu, jsou fazole. Tedy ty klasické, nikoliv konzervované (čočku fakt vařím tak, že ji nasypu do studené vody, dokonce i normálně osolím, u některých luštěnin se solení nedoporučuje, až když jsou uvařené.)
Zaujala mě ta ovocná omáčka. Asi ji někdy vyzkouším. :-)

6 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 9. ledna 2016 v 11:53 | Reagovat

[4]: Zapečené kroupy, to slyším poprvé.

[5]: Zvykla jsem si čočku namáčet, ale někdy to zkusím bez toho :-)

7 MarijaKes MarijaKes | Web | 11. ledna 2016 v 17:01 | Reagovat

Samé dobroty. zaujala mě ta trnková omáčka. Dělala jsem ji jednou k uzenému a bramborovému knedlíku, ale ta byla jinačí, z povidel. Ta tvoje by mi asi hodně chutnala, když jsou v ní kousky ovoce.  Se smetanou to musí být super.

8 Van Vendy Van Vendy | Web | 13. ledna 2016 v 0:47 | Reagovat

[6]: To jen, kdybys dostala chuť na čočku a nechtěla čekat, až se ti namočí. Fakt to jde. :-)

9 Zdebra Zdebra | Web | 13. ledna 2016 v 21:32 | Reagovat

Čočka se nemusí ze všech luštěnin tolik namáčet. Stačí ji jen opláchnout. Ale já ji namáčím ráda, hlavně kvůli klíčkům, ať je ještě výživnější. A nemám ráda, když je moc rozvařená na kaši.

10 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 23. ledna 2016 v 20:26 | Reagovat

[7]: Omáčku z povidel znám, ale zatím jsem ji nezkoušela :-)
[9]: Když se mi stane, že se čočka víc rozvaří, nevadí mi to. Někdy to člověk neuhlídá :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama