Dýňový kompot

23. září 2013 v 14:18 | Liliana Landštejnská |  Zahrada, experimenty, kuchyně
Doma se nám sešly dva kusy různých dýní. Rozhodlo se, že se z nich udělá kompot. Byla jsem pověřena úkolem najít na internetu nějaký recept, protože ten v časopise nevyhovoval. Všude bylo, že se to má nechat odležet přes noc, ale pak jsem našla jeden postup, který to nevyžadoval. I ten však měl své nedostatky.

*
Ingredience:
- dýně
- voda
- cukr krystal nebo krupice
- ocet
- citron
- hřebíček
*
Záměrně neuvádím množství, protože v tom receptu to bylo napsané tak divně. Ovšem nejvíc mě fascinovala položka "velká dýně". Jako jak velká? To opravdu musel psát nějaký maďar. No, postup je následující. Ze všeho nejdířv si nachystáte dýni. Vyberete z ní semínka, trochu vydlabete, oloupete a nakrájíte na kostičky. A pak nálev. Nakonec jsem to vykoumala takto: na 1,5 kg dýně (už očištěné a nakrájené) litr vody a kilo cukru, dvě deci octa, dva citrony (oloupané a nakrájené na kolečka) a pár hřebíčků, myslím osm jsem jich dala. Nejprve to necháte povařit a když se rozpustí cukr, přidáte dýni. Vaříte na středním plameni asi 15 minut... samozřejmě záleží na druhu dýně, tvrdší odrůdy se budou vařit dýl. Jakmile je uvařeno (dýně je měkká), dáte do zavařovacích sklenic, zavřete, schováte do spíže a je hotovo.
*
Část vyřezané dýně. List vypadal, jakoby byl ze dřeva.
*
Proces přípravy :-)
*
A výsledek.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | Web | 23. září 2013 v 14:36 | Reagovat

A zásobička na zimu hotová.Kompoty z dýně nedělám,ale připravuji jako přílohu nebo vařím polévku.Letos máme úplně maličké dýně,tak akorát každou na dvě porce.

2 Helena Helena | E-mail | Web | 23. září 2013 v 15:43 | Reagovat

Lilianko,u mně komentuješ jako von der Heide,ale tady vidím Landštejnská,nějak mně to mate,i když vím,že jsi to ty.

3 Jarka Jarka | Web | 23. září 2013 v 15:46 | Reagovat

Dýňový kompot jsem ochutnala u mamky. Jednou, když od někoho dostala dýni, ho dělala, ale pro malý úspěch už víckrát nezopakovala. Jedlé to bylo a snad i dobré, ale nějak mi ta chuť neutkvěla v paměti tak to asi nebyl takový zázrak.

4 Natas Natas | Web | 23. září 2013 v 16:23 | Reagovat

Dýňovou polévku zvládám, ale kompot jsem ještě nezkoušela. Dlabání dýně se mi nevydařilo, ona mi uhnila a bylo po radosti ze strašení sousedů :)

5 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 23. září 2013 v 16:38 | Reagovat

[1]: Tak to je akorát, když jste dva :-)
[3]: Při vaření jsem furt ujídala a chutnalo mi to :-) A ještě líp to vonělo :-)
[4]: Dýňovou polévku jsem ještě nejedla.

6 Kavalír Kavalír | Web | 23. září 2013 v 17:30 | Reagovat

[5]: Sladkokyselý nálev jsme ještě nezkošeli. Mamka nakrájenou dýni přes noc naloží do octové vody, pak vodu sleje opere dýně v čisté vodě a tepve pak dělá nálev. Dýňovou polévku jsem dělal minulý týden, pak mamka ještě zelí. :-)

7 Kavalír Kavalír | Web | 23. září 2013 v 19:04 | Reagovat

Hledal jsem fotku obří dýně, kterou se nám jednou podařilo vypěstovat, tehdy jsem ještě něměl digitál. No nenašel jsem ji, zatím... Byla tak velká, že jsme ji museli s tátou dva nakládat na kolečka. :-D To bylo čtvrcení, opravdu dýňová zabíjačka. :-) Pro nás jí bylo až nad hlavu a tak jsem podělili i všechny prarodiče. Babička umí výborné dýňové zelí s bramborem, k tomu kousek pečeného masa. To je lahoda. ;-) Ale pak bylo ještě spoustu těch menších dýní a tak se dostalo i na tety a strýce, zkrátka byla podělena opravdu celá naše rodina a to jsem ještě jezdil s kolečkem po vsi a udával dýně sousedům. :-D
A pak jsme na oplátku dostali na ochutnání semínka dýně olejné. Ty jsou opravdu vynikající, mňam. :-) A tak teď pěstujeme i tu. ;-)

8 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 23. září 2013 v 19:37 | Reagovat

[6]: I přes ten ocet (je ho tam relativně málo), to není sladkokyselé ale sladké. Ocet tu slouží spíše jako konzervační prostředek.
[7]: Mně se zatím nepodařilo vypěstovat pořádnou dýni.... tak snad příští rok. Na letošní vyřezávání si budu muset od někoho sehnat :-)

9 Kavalír Kavalír | Web | 23. září 2013 v 19:53 | Reagovat

[8]: Já bych ti klidně nějakou dal, ale letos nejsou velikostně nic moc a ty dvě větší půjdou na zpracování. Je potřeba udělat kompot a zamrazit na zelí. :-)
Co se dá dělat... ;-)

10 Fredy Kruger Fredy Kruger | 23. září 2013 v 21:47 | Reagovat

Kdos křik : "Ať nikdo již nepřikládá !"

... poklice hrnce se nadzvedává,
pěkně to v hrnci pobublává !

... někdo však v hrnci zanadával :

" Jsem obětí  strašného komplotu !"

Je to tak !  v dýňovém kompotu
hlava  Wiktora  Kletetschky !

... ženě vypadly vařečky ....
mumlá ... " To došlo k omylu " .....

" Pěkná jste banda debilů !"
Hlava se zuřivě  pomocí zubů
chytila  za hrnce ... za obrubu

řka :  " Následky  nyní si poneste !"
... brunátná hlava je ! ... rudá !

" Táto !  běží nás udat !  "

... manželé vyběhli ze dveří !

Hlava se koulí a láteří ...
ve směru  přímo ke strážnici !

... " Že jsme jej  nechytli ve světnici !
... je rychlý ! ... no to se poseru "

Dí lidé :  "Jste v pškném průseru !"

11 Lesoslava Lesoslava | Web | 23. září 2013 v 21:53 | Reagovat

Nedávno jsem také zavařovala dýně, avšak na chuť by mi spíše nyní přišla dýňová semínka :-)

12 Kavalír Kavalír | Web | 24. září 2013 v 7:16 | Reagovat

Jestli bude víc zájemců, tak si otevřu dýňový obchod. ;-) V některých regionech regionech v Rakousku to frčí. Něco na způsob našich česnekových slavností.

13 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 24. září 2013 v 10:07 | Reagovat

[11]: Semínka jsem usušila.
[12]: Česnekové slavnosti neznám.

14 Kavalír Kavalír | 24. září 2013 v 12:44 | Reagovat

[13]:To je něco jako farmářské trhy. Prodávají tam česnek a různé výrobky z něho a všechno je to spojeno s propagací česneku pěstovaného v naší vlasti.

15 Vendy Vendy | Web | 3. října 2013 v 12:06 | Reagovat

[3]: Ono je dobré, dát do dýňě nějaké aroma. Anansovou šťávu, nebo pomerančovou, to dýni ochutí.
Citron může být taky zajímavý, zvláště s tím hřebíčkem. Prima zpracování dýně a moc se mi líbil ten dýňový dlabanec! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama