Bezový likér podle Helenky

18. září 2013 v 19:13 | Liliana Landštejnská |  Zahrada, experimenty, kuchyně
Nedávno jsem pročítala různé blogy, až jsem se dostala k Helence. Zrovna tam měla recept na bezový likér. Postup byl jednoduchý, tak mi za chvilku začala v hlavě vrtat myšlenka, proč to také nezkusit. Netrvalo dlouho a pustila jsem se do toho.

*
Co všechno je na ten zázrak potřeba, si můžete sice přečíst přímo u zdroje, ale pro pořádek to radši napíšu sem:
  • 0,5 litru čerstvé bezové šťávy
  • hřebíček
  • skořice
  • zázvor (kousek)
  • 0,25 litru alkoholu (druh dle libosti)
  • 0,25 kg cukru
První si samozřejmě musíte bezové bobule nasbírat. Dopoledne jsem se tedy obrala keře na kraji lesa. Hodně jich tu teprve dozraje a ty, co už byly zralé, mi ve finále úplně nestačily na uvedenou dávku šťávy. Měla jsem jí méně než půl litru, ale to nevadilo. Uzpůsobila jsem tomu i množství ostatních věcí. Protože doma žádný lisovač nemáme, řešila jsem to ručně - cedníkem a paličkou.
Pak jsem to dala vařit. Nejdříve první čtyři uvedené suroviny, přešlo to 15 minut varem. Poté přišel na řadu cukr a alkohol - v mém případě slivovice (jen nevím, jestli hrušková nebo trnková - to opravdu nepoznám :-D), protože doma nic jiného stejně nebylo. Tato moravská destilovaná specialita mi přijde moc silná, tak jsem malou část dávky jednoduše nahradila vodou. A nic jsem tím nepokazila. Zase se to povařilo a pak už bylo hotovo. Nechala jsem to vychládnout, mezitím jsem pouklízela kuchyň, nádobí a tak. Potom následovalo už jsem scezení a mnou obáváná degustace. Ano, měla jsem malinko obavy "co když jsem natrhala něco jiného", ale večer předtím jsem listovala v chytré knize a dívala se, zda je bezu něco podobné. Pro jistotu. Ale vše se podařilo, jak mělo.
*
Výsledek mého snažení ve stylové láhvi :-)
*




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 18. září 2013 v 20:53 | Reagovat

Tedy, ty jsi ale holka činu. Ten recept jsem u Helenky viděla taky, i chuť na degustaci se dostavila, ale vyběhnout ven, natrhat bezinky a pustit se do díla, to je jiná!

2 Helena Helena | E-mail | Web | 19. září 2013 v 11:11 | Reagovat

Šikulka,Lilianko já to ještě jednou přeměřila a mám toho 1,7 L.Plnila sem to totiž až po okraj.Ještě se pochlub,jak to s tou slivovicí chutná.
Tedˇ to schovej,a když bude někdo postonávat,nalij mu stopičku,uvidíš,že pomůže.
Já chtěla včera odpoledne taky na bezinky,ale celý den pršelo,tak asi dneska o přestávce,uvidím.Chci udělat ještě podle Marušky Kes s kávou a rumem,ten jsem dělala kdysi,a pak se mi ztratil recept,který jsem tedˇ u Marušky objevila.

3 Lawiane Lawiane | Web | 19. září 2013 v 12:57 | Reagovat

Mňam, taky mě vždycky láká dělat si nějaké domácí věcičky, ale nakonec pak skutek utek. :o

4 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 19. září 2013 v 17:21 | Reagovat

[1]: Zkusit se to musí :-)
[2]: Chutná to dobře, slivovice to nijak neruší... jak říkám, dala jsem ji malinko míň než bych měla a postupně se to vyvařovalo - jsme vždy testovala podle čichu :-D Dnes zase zavařujeme dýně :-D
[3]: A přitom pak z toho má člověk takovou radost...

5 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 19. září 2013 v 19:43 | Reagovat

[2]: Na žaludek se to bude hodit, pro mě určitě.

6 Helena Helena | E-mail | Web | 20. září 2013 v 16:35 | Reagovat

[5]:A určitě pomůže.Když tohle budeš předávat svým potomkům,tak to přežije mnoho generací.A někdy se člověk vyhne antibiotikům apod....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama